Vražda v záložni a zabitie dievčatka zostávajú neobjasnené

06.06.2003 Celý región

Vražda pracovníčky záložne v Prešove a zabitie dievčatka v Sabinove zostávajú i napriek snahám polície a vyšetrovateľov neobjasnené. Oba prípady sa stali v m...
Vražda pracovníčky záložne v Prešove a zabitie dievčatka v Sabinove zostávajú i napriek snahám polície a vyšetrovateľov neobjasnené. Oba prípady sa stali v marci toho roku. Svojou brutalitou rozvírili hladinu verejnej mienky.

Krajský policajný riaditeľ Ivan Kormoš stav v objasňovaní komentoval na nedávnom stretnutí s novinármi v Prešove slovami nádej zomiera posledná. Pritom polícia za objasnené štyri z celkove siedmich spáchaných vrážd v kraji v prvom štvrťroku t. r. sa nemusí hanbiť. Kormoš uviedol, že najviac ho znepokojil stupeň brutality v správaní páchateľov oboch skutkov. Na základe svojich skúsenosti kriminalistu riaditeľ uviedol, že také prípady si vyžadujú mravčí postup, pretože niet svedkov a stôp. V kraji je asi osem prípadov dlhodobo neobjasnených vrážd, na vyšetrovanie ktorých má krajské riaditeľstvo vo svojej štruktúre oddelenie neobjasnenej závažnej trestnej činnosti. Patrí sem vražda ženy z 80. rokov v Humennom, či napr. z roku 1996 násilná smrť starenky v byte na Námestí 1. mája v Prešove.

Kormoš kritizoval prevádzkovateľov záložní, zlatníctiev a podobných \"rizikových\" obchodov, že často majú v nich len jednu zamestnankyňu, čím nepriamo vytvárajú podmienky na úspech násilníkov. Nevyužívajú ani moderné technické zabezpečenie. Inkriminovanú záložňu zrušili okamžite po brutálnom čine.
Vražda 27-ročnej Sylvie Ugorovej, matky štvorročnej dcéry, v záložni Komi v dome na Hlavnej ulici v Prešove sa stala 20. marca medzi 8. a 8.50 h. Osamotenej pracovníčke niekto nevídaným spôsobom podrezal krk vrátane hrtana a veľkých ciev. Podľa rezu je možné, že išlo o vysokého muža. Nie je jasný motív, pretože vrah nevzal so sebou kopu zlatých retiazok. Nič podozrivé nezaznamenali ani kamery, ktoré má mestská polícia na snímanie diania v centre Prešova.

Desaťročnú školáčku Katarínu Vargajovú zrazilo na ulici v Sabinove 19. marca medzi 17. až 19. hodinou neznáme vozidlo a jej telo zrejme vodič skryl za garážami na Komenského ulici. Prípad bol z trestného činu vraždy preklasifikovaný na trestný čin ublíženia na zdraví s následkom smrti. Páchateľa zabitia bezvýsledne hľadajú aj rodičia, nezabrala ani ich verejná plagátová výzva Pomôžte!
(jj)
 

Vyberte región